2017 PE Seminar Program Draft Agenda

As of 3-09-17

8:00 a.m. Welcome & Call to Order – Harry Childress, VCEA 8:10 a.m. (30 minutes) Lawrence Tankersly Virginia DMME 8:40 a.m. Phillip Mullins (30 minutes) (Invited) Virginia DMME MSHA Representative # 1 (40 minutes) 9:10 a.m. 9:50 a.m. Dr. Carl Zipper (10-15 minutes) Virginia Tech "Low-TDS Valley Fill Update" 10:05 a.m. **BREAK** 10:15 a.m. Dr. Lee Daniels (20 minutes) Virginia Tech "Development of International Standards for Mine Reclamation" 10:35 a.m. Elyse Clark (15-20 minutes) Virginia Tech Release of Soluble Elements from Central Appalachian Mine Spoils" Keridwen Whitmore (20-25 minutes) 10:55 a.m. Virginia Tech "Selenium Bioaccumulation Processes in Mining-Influenced Appalachian Streams" 11:20 a.m. David Gruber (40 minutes) BMI Wastewater Discharge: Whole Effluent Toxicity Testing (WET) Toxicity Reduction Evaluations (TREs) / Toxicity Identification Evaluations (TIEs) Biological (Macroinvertebrate &/or Fish) Surveys Site Specific Criteria Modifications Summation: Tie it all together emphasizing aspects of regulatory relief. 12: Noon LUNCH Dr. Paul Ziemkiewicz (40 minutes) 12:30 p.m. West Virginia University "Rare Earth Elements (REEs)"

1:20 p.m. Dr. Steve Schafrik (40 minutes)

Virginia Tech

2:00 p.m. Modammad Rezace (40 minutes)

Virginia Tech

"Respirable Dust Characteristics in Central & Northern Appalachian Coal

Mines"

2:40 p.m. Brooks Smith (40 minutes)

Troutman Sanders

"Federal & State Environmental Regulations"

3:20 p.m. BREAK

3:30 p.m. Jessica Yeager (40 minutes)

Potesta & Associates

"Variability in selenium concentrations in an aquatic food

chain: implications for applying tissue criteria"

4:10 p.m. Allen Meek (40 minutes)

Marshall Miller & Associates

"Selenium Treatment"

4:50 p.m. Barry Thacker (40 minutes)

Schnabel ENGINEERING

"Managing dam risk after mining is done"

5:30 p.m. Meeting adjourns

Refreshments and drinks located inside the meeting room throughout the day.